Pilkalnes muižas apmeklējums. Te māla kleķa klētī saglabājusies unikāla senlatviešu graudu kalte, rīta kafija un stāsti par dzīvi pierobežā. Saukas dabas parks un Ormaņkalns – gleznainais skats uz apkārtni un Saukas ezeru. Gārsenes pils stāsti un leģendas. Pils celta neogotikas stilā (19. gs.). 60 gadus (1860–1920) muiža atradās baronu Budbergu-Beningshauzenu dzimtas īpašumā. Latvijas brīvvalsts laikā ēku pārbūvēja par skolu, kuras svinīgajā atklāšanā 1940. gadā savā pēdējā oficiālajā braucienā pa Latviju piedalījās arī Kārlis Ulmanis. Ainaviskais pils parks, dzimtas kapliča, pastaiga pa Zaļo taku. Vecā Stendera muzejs ar ekspozīciju, pastāvīgu novada amatniecības izstādi, mācītājmuižas klēts apskati, kur iekārtota etnogrāfiska daļa ar pagājušo gadsimteņu sadzīves priekšmetiem, fotouzņēmumiem un dokumentiem. Viesošanās saimniecībā Kalna Rūdupes, kas nodarbojas ar ābolu un dažādu ogu audzēšanu, kas tiek izmantotas mājas vīna gatavošanā. Stāstus par saimniekošanu labāk klausīties pie pašu gatavotā mājas vīna glāzes. Fotopauze pie greznā Sventes muiža ansambļa. Meklēsim augstāko Sēlijas kalnu – Egļukalnu. Fotopauze pie greznā Sventes muižas ansambļa. Stelmužes koka baznīca (1650). Tā, pateicoties apdāvinātiem meistariem, tika būvēta, izmantojot tikai cirvi, bet durvju dēļu stiprināšanai lietotas kaltās naglas. Baznīcas interjerā daudzi vērtīgi baroka stila rotājumi. Atdzimusī Ilzenbergas muiža ar angļu stilā iekopto 15 hektāru plašo parku ar skulptūrām, ar leģendām apvīto Mīlestības salu, graciozi izliekto tiltiņu, ezeru un stāstiem par šīs saimniecības attīstīšanu pašreizējā veidolā. Šobrīd te tiek attīstīta biodinamiskā saimniecība, kur uz vietas tiek īstenots pilns cikls – no sēšanas līdz gatavai produkcijai, turklāt lauku darbos, kaitēkļu apkarošanā un produkcijas gatavošanā izmantojot tikai bioloģiskas metodes, dabiskus līdzekļus. Skaistais un plašais Rokišķu muižas ansamblis, kurā izveidots Rokišķu muzejs. Atsevišķā muižas kompleksa ēkā var apskatīt Rokišķu lepnumu – koktēlnieka Ļongina Šepkas visas dzīves laikā radīto unikālo un savdabīgo kokgriezumu kolekciju, uzzināt divu varenu dzimtu – Tīzenhauzenu un Pšezdziezku – likteņus, kā arī gremdēties aizgājušo gadsimtu noskaņā krāšņi izdekorētajās muižas istabās un apskatīt dažādas izstādes. Rokišķu reģiona garšu triumfs. Senas grafas, kur iespējams izgaršot to, ko ražo vietējie uzņēmumi, sākot no vītinātas filejas un alkšņu dūmos auksti kūpinātas liellopa desas līdz nogatavinātajam cietajam sieram Rokiškio Grand ar kraukšķīguma notīm un izcilas kvalitātes vīniem no saimniecības Roksala, kas lepojas ar daudziem piešķirtajiem tituliem. Turpinājumā gardēžiem tiek celts priekšā skilandis – interesants, latviešiem maz zināms produkts, ko gatavo no cūkgaļas, pievienojot sīpolus, ķiplokus, piparus. Deserta vietā jānogaršo vietējais šakotis un nu jau gandrīz par Lietuvas simbolu kļuvušās baraviciņas.
Pērc ceļojumu
IMPRO birojā Merķela
ielā 13-122 Rīgā: nāc ciemos, zvani pa tālruni 67221312 vai sūti rakstisku
pieteikumu uz impro@impro.lv un veic maksājumu caur i-banku! Impro bankas rekvizīti
pie IMPRO sadarbības partneriem Latvijā.
Ceļojumu konsultants: Uldis Klepers
Ceļojumu konsultants atbild tikai uz jautājumiem par ceļojumu saturu.
E-pasts: uldis@impro.lv